28 oktober 2014

Tips för att få bebis att gilla att bada

Noah har fram tills nu verkligen avskytt att bada. Eller... jag vet inte om avskytt är rätt ord egentligen. Han får panik. Det ser ut som om han kämpar för livet och han blir alldeles vild i blicken. Det skär i hjärtat att se och baden har därför blivit väldigt få och korta. Det har gått lite bättre om han duschat med oss, men inte tillräckligt för att vi känt att vi vill utsätta honom för det alltför ofta.

Vi har inte bekymrat oss så mycket för det eftersom vi tänkt att det kommer ge sig med tiden. Men vi har ändå testat ibland att på olika sätt försöka göra badet till en rolig stund med t ex sång och dans. Men icke!

Men så kom min man på en mycket bra idé för ett litet tag sedan. Han föreslog att vi skulle vänja Noah vid badbaljan utan vatten så att han satt torrt, men fick leka med leksaker i vatten i en bunke framför sig. Samt att vi skulle klä botten och kanterna av baljan med en handduk så att han inte tyckte att den var kall och läskig.

Första gången behöll vi blöjan på och Noah petade lite försiktigt på leksakerna i vattnet. Andra gången satte vi honom naken i baljan (fortfarande på en handduk) och då plaskade han plötsligt vilt. Det skvätte vatten överallt - inklusive på honom själv. Han brydde sig inte alls. Sedan råkade han tippa ut lite vatten i baljan och ändå gick det bra. Då vågade vi oss på att fylla lite mer vatten i baljan... och lite mer... och lite mer... och helt plötsligt satt han och badade! Vi tog bort bunken framför honom och han fortsatte att plaska och leka precis som förut.


Nu har vi gjort om det ytterligare en gång och han badar som bara den. Helt otroligt! Vilken skillnad och så enkelt det gick.

Jag vet inte om det fungerar på andra bebisar, men jag ville ändå dela med mig av detta tips. Det underlättar nog om de kan sitta själva, men det går ju å andra sidan att bulla upp runt omkring dem så de sitter ok ändå.

Nöjd kille efter bad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar